Ome Bertus

stadsomroeper van Zwolle

Zwolle heeft dan als enige stad in Nederland een stads - en dorpsomroepers museum.

 

Het is te vinden in de gewelven onder café De gezelligheid aan het Gasthuisplein. In het museum zijn onder meer oude ansichtenkaarten met omroepers, bellen, beeldjes en kostuums te zien. Op 27 december 1995 installeerde toenmalig burgemeester Jan Franssen Peter Vader als stadsomroeper van Zwolle. Peter Vader heeft als de stadsomroeper vanaf die tijd aan vele activiteiten zijn medewerking verleend, zoals burgers waarschuwen voor zakkenrollers, aankondigingen evenementen, openingen en onthullingen.

Ome Bertus, stadsomroeper van Zwolle

Ook presenteerde hij de stad op nationale en internationale concoursen voor stads- en dorpsomroeper. Hij heeft vele prijzen gewonnen, waaronder twee maal het Nederlands kampioenschap.

Anderhalf jaar geleden heeft hij in opdracht van de VVV een ludieke stadswandeling ontwikkeld in samen werking met vijf horeca gelegenheden de 'Ome Bertus-wandeling'. De wandeling voert ook langs de kelder van De gezelligheid en omdat de deelnemers van de wandeling altijd onder de indruk zijn van de gewelven, hebben Hilde en Jos, eigenaren van De Gezelligheid met Peter Vader besloten er een museum in te richten. In het museum ziet men oude ansichtenkaarten met omroepers, bellen, beeldjes, kostuums en nog veel meer.

 

Het museum kan worden bezocht tijdens de wandeling Ome Bertus en op afspraak met Peter Vader. (06-53648552)

Deze wandeling is ook te boeken via www.stadswandelingenzwolle.nl


Gasthuisplein 11

8011SB Zwolle

 

038 331 91 40

info@cafedegezelligheid.nl

Openingstijden:

Maandag, Woensdag en Donderdag vanaf 16.00 uur 

Vrijdag, Zaterdag en Zondag  vanaf 14.00 uur

Dinsdag zijn wij gesloten.